Дойде ли зима, от домовете на българите започва да се разнася един специфичен аромат - на зеле. Макар че не е по вкуса на всеки, не можем да отречем, че зелето е един от главните герои на традиционната българска кухня и за това си има причина.
Този зеленчук може да се използва за приготвяне на различни вкусни ястия, той е полезен и годен за консумация суров, задушен, печен и осолен. А най-хубавото е, че от зеле може да се приготви необичайно здравословен сок. Под формата на сок се запазват всички негови ценни качества.
Учените са доказали, че редовната консумация на зелев сок допринася за бързото и ефективно обогатяване на тялото с всички жизненоважни за човека минерали, тъй като в тази форма те се усвояват по-лесно и веднага навлизат в клетките ни.
Вижте в галерията кои са ползите от зелевия сок и защо зелето е незаменим зеленчук, който трябва да имаме на трапезата си всяка зима:
Прочети още:
- Изчезващ вид: жена, която прави лютеница, туршия и кисело зеле и не се срамува от това
- Тайната на добрата зимнина: как да си направите кисело зеле
- Подценяваният витамин U, за който малко се говори и знае
- Какво да сготвим с кисело зеле: 10 апетитни рецепти за студените дни