Патладжанът произхожда от Индия, където и сега се среща в дива форма. От E-kulinari.com споделят малко повече за този интересен зеленчук.
Дивите патладжани са бели до жълтеникави на цвят, не по-големи от кокошо яйце. Днес жълтият мини патладжан и малките бели и червени, които не се различават по вкус от големия си събрат, се отглеждат ограничено и са голям деликатес в луксозните скъпи ресторанти.
От Индия се разпространява в Китай и други страни от Югоизточна Азия. В Европа и по-точно в Испания, попада през 13 век, където е донесен от арабите. В Африка го донасят персите. Навсякъде патладжанът е приет с успех в кулинарията на всяка страна.
Патладжанът има богат минерален състав. На първо място са солите на фосфора, следвани от тези на калция, сярата, калия, желязото и др. в по-малки количества. Съдържа витамин С и витамини от групата В. Печени за зелен хайвер, в гювеч или в консерва, те ще разнообразят трапезата ни.
Подпомагат изчистването на организма от холестерол, намаляват нивото му в кръвта и съдовете. Затова се препоръчват за профилактика и лечение при атеросклероза. Заедно с това увеличават изхвърлянето на пикочна киселина и предпазват от подагра.
Препоръчват се и при сърдечно-съдовите заболявания, защото калият в тях подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци.
Съвети
*Преди употреба се нарязват и посоляват, а след това се изплакват със студена вода. По този начин се извлича значителна част от соланина (вид токсин), на който се дължи горчивината.
*Пържат се на силен огън, в добре загрята мазнина, за да не поемат много от нея.
*При преработката им не бива да се употребяват метални съдове и уреди.
*Могат да се приготвят с кожицата, но без нея ястията имат по-фин вкус.
*За да не се напукват, преди да се поставят да се пекат, се набождат
Патладжаните най-добре се запазват през зимата по следния начин:
Нарязани на тънки кръгчета (посолени и изплакнати с вода) се бланшират 3 мин.
Разполовени на две (също посолени и изплакнати) за пълнене се бланшират 4 мин. След като изстинат, се опаковат и поставят във фризера
Нарязани на филийки (предварително посолени) се изпържват 2 мин. в горещо олио. Изстинали се нареждат в буркани. Съхраняват се във фризер. И по двата начина патладжаните се запазват почти една година. За готвене няма нужда да се размразяват предварително