Италиански учени и готвачи са създали пица, която може да предотврати развитието на рак и сърдечносъдови заболявания. Пицата "Паскалина", направена от неаполитански специалисти, е наричана още "пицата, която удължава живота" и "противоракова пица".
Тестеното изделие се прави с продукти, които влизат в състава на Средиземноморската диета. Тази диета е известна с ползите, които носи за здравето.
Пицата с основа от пшенично брашно е покрита с чери домати, вид броколи, маслини, студено пресован зехтин, чесън и чили. В "Паскалина" няма месо или каквито и да е било сирена или кашкавал.
Al Napoli Pizza Village la pizza che contribuisce alla lotta contro il cancro: La pizza Pascalina nasce dalle mani sapienti dei pizzaioli napoletani con la regia dei nutrizionisti dell’Istituto Nazionale Tumori Fondazione Pascale. Un consumo di 2 pizze… https://t.co/F5G0XD5vl8 pic.twitter.com/oe7nnO8ytI
— SciscianoNotizie - ILMONITO (@Scisciano) May 28, 2018
Съставките й са избрани заради способността им да намаляват риска от развитие на сърдечносъдови болести и на някои видове злокачествени заболявания на храносмилателната система, включително рак на дебелото черво.
Учените от италианския Институт за борба с раковите заболявания твърдят, че "Паскалина" е достатъчно здравословна, за да се консумира два пъти седмично. Това не е първият път, в който става известно, че яденето на пица помага за предотвратяване на ракови заболявания.
През 2003 г. учени откриха, че за хората, които хапват пица, рискът от развитие на рак на ларинкса е с 59 процента по-нисък, на хранопровода - с 34 процента по-нисък, и на дебелото черво - с 26 процента по-нисък.
Благоприятният ефект се приписва на доматите. В кожата им се съдържа антиоксидант, наречен ликопен, който е известен с противораковите си свойства.
И понеже е лято, вижте как да се погрижите за кожата си с любов >>>
Вижте още:
- Светът е голям и пица дебне отвсякъде
- Най-популярните италиански пици
- Как да: направете си вкусна, бърза и лесна пица в чаша