Папаята (papaya или pawpaw) расте там, където е горещо - от Мексико до Южна Африка и Югоизточна Азия.
Интересното обаче е, че за първи път европейците са открили този плод на Антилските острови, затова и започват да го наричат с карибското му име.
В този екзотичен "пъпеш", който расте на пъпешово дърво, се съдържат множество витамини - почти целия списък от А до Е.
Освен това в него е открит ензимът папаин - родственик на бромелина (съдържащ се в ананаса), който ефективно помага в борбата с излишните килограми.
Когато купувате, избирайте плодове с гладка жълта, а не със зелена кора. Месото на папаята има красив розово-оранжев цвят и вкусът ѝ е нещо средно между пъпеш и праскова.
Преди употреба трябва да се обели кората (белете внимателно, защото кората може да е леко горчива). След това отрежете наполовина и изчистете семената, намиращи се в средата.
Освен уникалните вкусови качества, папаята има още едно немаловажно достойнство - универсалността. Може да се използва и като плоде и като зеленчук, и като лекарство. Зрялата папая е плод и се консумира като десерт, полята леко с лимонов сок или в състава на различни плодови салати, недозрялата е зеленчук и се използва като съставка на зеленчукови салати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил).
А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети.