Канелата е популярна подправка, която много хора прибавят към баницата с тиква, кафето си или горещия си шоколад. Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти.
Има обаче няколко здравни причини да използваме канелата малко по-често от обикновено не само на Коледа Ето и кои са те
Подобрява мозъчната функция
Предишни проучвания са доказали, че мирисът на канела подобрява когнитивния процес. Оказва се, че консумацията на подправката подобрява мозъчната функция. Канелата стимулира паметта, концентрацията и намалява риска от Алцхаймер. Включването на подправката в дневното меню намаляво чувството на раздразнение и депресия. Лесно можете да прибавите щипка канела в сутрешното си кафе, за да се възползвате от нейните здравни ползи.
Действа добре на сърцето
Според някои проучвания добавянето на подправки като куркума и канела към дневното меню помага за намаляване на негативните ефекти от консумацията на мазни храни. Ако ви е трудно да се ограничите от похапването на такъв тип ястия, които увеличават риска от сърдечни заболявания, добавянето на канела може да е едно доста добро решение за вас.
Помага за свалянето на излишни килограми
Ако комбинирате със здравословна диета и редовни упражнения, канелата може да се превърне във ваш съюзник в битката с килограмите. Подправката стимулира метаболизма и регулира нивата на кръвната захар. За да подобрите ефекта от хранителния си режим, можете да добавяте по малко канела в ястията си. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага, а след време и то при постоянство от ваша страна.
Помага на храносмилателната система
Канелата помага за доброто здраве на храносмилателната система – предотвратява лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, диария, а дори помага и при болка. Можете да се опитате да добавите канела към супата си. Е, едва ли ще отива на всяка една, но пък придава добър вкус на зеленчуковата супа и лещата (просто пример).
Намалява риска от ракови заболявания
Консумацията на канела предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки, пише сайтът „Уоманайтли“. Раковите клетки консумират повече глюкоза от другите клетки – т.е. важно е да контролираме нивата на кръвната захар и да поддържаме здравословен метаболизъм. Прибавянето на канела към дневното меню помага за тази цел.
Контролира променливото настроение преди месечния цикъл
Канелата е добър източник на манган, който помага за контролирането на настроенията и намалява спазмите по време на месечния цикъл на жените. Консумирайте по малко канела с храни, които помагат за облекчаване на симптомите при менструация – като банани, натурален шоколад, ядки, бадемово мляко. Така ще направите „онези дни“ по-лесни и поне малко по-щастливи.
Помага за здрави венци
Канелата е популярна съставка на води за устна хигиена и дъвки. Оказва се, че подправката има антибактериални свойства и помага за поддържането на здрави зъби и венци.
Действа добре на кожата
Антибактериалните свойства на канелата помагат при сърбеж или зачервяване на раздразнена кожа. Подправката може да се окаже и добър съюзник в битката с акнето. Канелата е отлична за масажи и помага за облекчаване на мускулни и ставни болки.
Едва ли има нужда да ви убеждаваме повече. Коледа идва, а вкусът на канела само може да направи празниците по-ароматни и вдъхновяващи.