Оказва се, че хората най-често преяждат не защото са гладни или храната им е вкусна, а по чисто психологически причини. До това заключение е стигнал професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ, който е и автор на книгата "Безумното хранене: Защо ядем повече, отколкото ни се струва".
Специализираното четиво се базира на редица анкети, които ученият е събрал от 63 експерти по хранене, за да определи защо и какви количества храна поглъщаме. Неконтролируемото ядене в доста случаи се дължи както на личностни проблеми, така и на размера на опаковките и съдовете, в които е поместена храната.
По този повод Уансинк споделя: "Ако 100 гр сладолед бъдат поставени в малка чаша, то на лакомника ще му се стори, че в нея има голямо количество от десерта. Ако същата порция обаче е сложена в обемна купа, дажбата на сладоледа ще изглежда по-малка и човекът ще поиска допълнително."