Отключване на младостта: 8 прости навика могат да забавят стареенето

Чудили ли сте се дали има начин да остареете по-грациозно и да запазите младежката си енергия по-дълго? Според нови изследвания, вие можете – просто като следвате контролен списък от осем навика за здравословен начин на живот. Тези ключови навици, очертани от Американската сърдечна асоциация (AHA), могат да намалят биологичната ви възраст с до шест години.

Меден еликсир за мощен имунитет, младост и дълголетие

Проучването, проведено от изследователи от Училището по обществено здраве Mailman на Колумбийския университет, анализира данни от 6500 възрастни и установява силна връзка между доброто сърдечно-съдово здраве и по-бавното биологично стареене. Тайната се крие в следването на „Life's Essential 8“ — осем специфични здравни показателя, които не само са от полза за сърцето ви, но също така могат да намалят износването на тялото ви.

Тези осем основни мерки включват:

1. Хранене на балансирана диета
2. Оставате физически активни
3. Отказ от тютюна
4. Получаване на адекватен сън
5. Управлявайте теглото си
6. Контролиране на нивата на холестерола
7. Регулиране на кръвната захар
8. Поддържане на кръвното налягане под контрол

Най-добрите добавки за дълголетие според диетолозите

Като следвате последователно тези насоки, можете да постигнете това, което изследователите наричат ​​„високо сърдечно-съдово здраве“, състояние, което не само поддържа здраво сърце, но също така има дълбок ефект върху процеса на биологично стареене на тялото ви.

Измерване на биологична възраст срещу хронологична възраст

5 храни за всеки ден, с които японците постигат дълголетие

Вашата биологична възраст, известна още като фенотипна възраст, е по-точен показател за вашето здраве от вашата хронологична възраст (броят свещи на тортата ви за рожден ден). Фенотипната възраст отчита фактори като метаболизъм, възпаление и функция на органи. Разликата между вашата биологична възраст и вашата хронологична възраст отразява колко бързо или бавно старее тялото ви.

В проучването хората с добро сърдечно-съдово здраве са имали средна хронологична възраст от 41 години, но телата им показват средна биологична възраст от едва 36. За разлика от това, участниците с ниско сърдечно-съдово здраве са имали средна хронологична възраст от 53 години, но тяхната биологична възраст е средна 57—показващи, че остаряват по-бързо от действителните си години.

Храните за дълголетие, които ще ви пазят в добра форма много години

Как сърдечно-съдовото здраве забавя стареенето?

Констатациите разкриват ясна, зависима от дозата връзка между здравето на сърцето и биологичното стареене.

„Когато здравето на сърцето се подобрява, биологичното стареене се забавя“, обясни авторът на изследването Нур Макарем, асистент професор по епидемиология. По същество грижата за сърцето ви с тези осем здравословни навика има ефект на вълни, като забавя процеса на стареене в цялото ви тяло.

Изследователите също така коригират социално-икономическите фактори и резултатите остават последователни - тези с по-добро сърдечно-съдово здраве са биологично по-млади, често с около шест години.

Диетата за дълголетие на кралица Елизабет Втора

Да живеем по-дълго и по-здравословно

Докато животът по-дълго е цел за мнозина, дългият здравословен живот е истинската награда. Това изследване показва, че по-голямото придържане към „Life’s Essential 8“ не само увеличава продължителността на живота, но подобрява качеството на тези допълнителни години. Индивидите, които са следвали препоръките на AHA, са имали по-нисък риск от развитие на хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Освен това те са имали значително по-нисък риск от ранна смърт.

„Всеки иска да живее по-дълго, но по-важното е, че искаме да живеем по-здравословно, по-дълго“, каза Доналд Лойд-Джоунс, председател на катедрата по превантивна медицина на Северозападния университет. Ползите от поддържането на високо сърдечно-съдово здраве се простират далеч отвъд превенцията на сърдечно-съдови заболявания – става дума за запазване на вашата жизненост и пълноценно наслаждаване на живота за възможно най-много години.


Проучването, което ще бъде представено на научните сесии на Американската сърдечна асоциация, е част от нарастващ набор от изследвания, подкрепящи идеята, че изборът ни на начин на живот оказва силно влияние върху начина, по който остаряваме. Предишни проучвания показват, че възрастните с по-висок резултат по тези осем показателя са склонни да живеят по-дълъг живот без болести.

Пет признака за това, че ви чака дълголетие

Пътят към по-дълъг и по-здравословен живот може да е по-прост, отколкото си мислим. Следвайки тези осем лесни навика, можете не само да подобрите здравето на сърцето си, но и да върнете часовника назад на биологичната си възраст. И така, какво чакате? Започнете да включвате "Life's Essential 8" в ежедневието си и пожънете наградите на по-здравословен и по-жизнен живот.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти