Учени от Американската академия по неврология са установили, че приемащите редовно витамин C са по-малко застрашени от инсулт.
Данните показват, че именно този витамин регулира кръвното налягане в оптимални граници, но колкото и дози витамин C да приемат хората, злоупотребяващи с мазна храна и алкохол, това не би редуцирало опасността от инсулт при тях.
За да докажат своите твърдения, експертите изследвали 65 души, като при тези, имащи нормални граници на витамин C в организма, прекараният инсулт бил по-голяма рядкост от останалите с ниски стойности на витамин C в тялото си.
Това не е първият тест за връзката между нивата на витамин C в кръвта и риска от мозъчен удар. През 2008 г. преподаватели от университета в Кеймбридж установиха, че мъжете и жените с нормални граници на витамин C са с 42% по-малко застрашени от инсулт в сравнение с онези, неприемащи достатъчно количество от този витамин.
Освен това ниските нива на витамин C могат да доведат до анемия и отслабване на имунитета, заключват експертите.