Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване, съобщи в. "Дейли мейл".
Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.
Смятаният някога за здравословен хляб, в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.
Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.
Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят.
"Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар", казва Шарън Натъли.
Данни от хляба да се напълнява, няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване. На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства. За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и витамин В. Хората със сърдечносъдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.
"Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина, подчерта Шарън Натъли.