Консумацията на шоколад се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Това сочи изследване на британски учени, които обаче не дават конкретни доказателства в подкрепа на това емпирично твърдение.
Вече е установено при различни изследвания, направени по-рано, че консумацията на черен шоколад се свързва с по-добро здраве на сърцето и кръвоносната система.
Няма конкретни факти, които да обясняват тези наблюдения.
За настоящото изследване група британски учени се опита да анализира връзката между консумацията на шоколад и сърдечното здраве при 25 000 мъже и жени от източната част на Великобритания.
Доказано е по чисто емпиричен път, че хората, които твърдят , че консумират най-много шоколад, съответно и страдат статистически от по-малко заболявания на сърдечно съдовата система.
Според това изследване консумацията на повече шоколад дневно, например над 100 г. черен шоколад дневно се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Авторите на изследването обаче са забелязали и друг факт, който също звучи убедително – повече шоколад се консумира от по-млади хора, които имат по-здраво сърце, практикуват спорт и съответно са по-малко изложени на риск от такива заболявания.
Въпреки това връзката е налице – повече шоколад, по-здраво сърце и съдове, считат учените.
Как да си направим лесен шоколадов сладкиш:
Още за шоколада:
5 здравословни причини да пием горещ шоколад
Мисли, обвити в шоколад
Неверни твърдения за шоколада
Нека ви разкажем 10 любопитни факти за шоколада
Шоколадът - храна на боговете