Навярно си мислите, че оризът в чините ни е скучна и банална храна?
Нищо подобно, „скромният” ориз притежава изключително полезни за здравето и красотата качества, открити от хората преди векове.
Пазарът предлага много видове ориз, но най-полезен е пълнозърнестият. От него се премахва само люспата и така се запазват максимално всичките му полезни свойства.
Тази зърнена култура е източник на витамините тиамин (В1), ниацин (В3) и В6, така важни за нервната система, сърцето и кожата.
Той съдържа достатъчно количество от необходимите за здравето микроелементи калий, фосфор, цинк, магнезий и селен.
Източник е и на 8 аминокиселини, отговорни за изграждане на клетката.
Оризът съдържа и доста фибри.
Друго ценно качество на ориза е, че не съдържа глутен и е една от основните храни при хората с цьолиакия.
Единственият недостатък на пълнозърнестия (кафяв) ориз спрямо белия е, че се сварява доста по-трудно.
И докато нашето отношение към ориза е доста консервативно, хората по света го използват далеч по-рационално – в Китай оризовото вино е традиционна напитка, в Япония сакето е на почит, както и оризовите сладкиши и оризовата напитка. Последното вече може да се намери и у нас.
Така, заедно с другите напитки на растителна основа (бадемово, кокосово, соево), се запълва една ниша в здравословното и диетично хранене.
Почти непознатото за нас оризовата напитка има доста предимства:
То има лек и приятен вкус, не съдържа лактоза и глутен.
Оризовата напитка често се използва от хора с хранителни алергии, не само към животинските млека, но и на растителните.
Една част от тези, които имат непоносимост към кравето мляко, могат да не понасят и соята, ядките.
Прочетете още:
Здравословните качества на соята
Здравословните свойства на кокосовия орех