Знаете ли, че ванилията е втората най-скъпа подправка в света след шафрана. Това се дължи на огромния труд, който бива полаган за отглеждането ѝ.
Независимо от високата цена обаче, ванилия се използва широко за направата както на сладкиши, така и парфюми.
Красивото цвете сред подправките
Ванилията (Vanilla planifolia) е тропическа орхидея, растяща в джунглите на Централна Америка. Тя е и единственото растение с ядливи плодове сред над 10 000 вида от семейството на орхидеите.
Стъблата ѝ са дълги до 15 м, като в плантациите се поддържат по-ниски, за да се обработват по-лесно. Листата на ванилията са светлозелени и продълговати, а при цъфтеж короната на растението се обсипва с едри бели цветове.
Плодовете се берат зелени и неузрели, събират се на купчини и се оставят покрити, да ферментират в продължение на няколко седмици.
Интересно е, че суровите (неферментирали) семена нямат никакъв аромат. Във ваниловата есенция се съдържат около 170 химични съединения. Изкуственият заместител на ванилията – ванилинът, се извлича от листата на някои видове детелина и смърч.
Въпреки че родината ѝ е Централна Америка, в днешно време най-големите производители на ванилия са Мадагаскар и Индонезия, където всеки цвят се опрашва ръчно! Ванилията е най-трудоемката стопанска култура. В световен мащаб се консумират 1400 тона ванилия годишно, а ванилинът е около 100 пъти повече.
На пазара
Ванилията се предлага под различна форма – на прах, като есенция (извлек), на шушулки. Най-скъпа подправката е във вид на шушулки, защото има начини, по които да се използват и да се съхраняват, за да могат да са годни за употреба още няколко пъти.
Когато купувате подправката в този ѝ вид, гледайте шушулката да бъде гъвкава, а не прекалено суха, за да сте сигурни, че ще отделя ароматни кристали на повърхността си. Трябва да се използва икономично. Цялата шушулка може да се кипне в мляко, след това да се подсуши и да се сложи в херметически затворен съд със захар.
В тесто се добавя преди топлинната обработка, докато в останалите десерти се прибавя едва към края, преди да изстинат напълно. Трябва да се използва по малко, за да не придаде горчив вкус на храната.
В кухнята и не само
Ванилията има широка употреба при приготвянето на торти, сладкиши, бисквити, шоколади, бонбони, алкохолни и безалкохолни напитки, тютюни, парфюми, козметика и лекарства, използва се също за неутрализиране на неприятни аромати при производство на автомобилни гуми, бои и почистващи препарати.
Аромат на детство
Заради неповторимия си аромат, най-предпочитаният сладолед по цялото земно кълбо е ваниловият. Голяма част от хората свързват аромата на ванилия с хубавите си спомени от детството.
В изисканите английски кафенета, в началото на 20. век, като признак на аристократичност или белег за благороден произход, кафето се е разбърквало с пръчица канела или ванилия, вместо с лъжичка. Традицията е запазена и до днес в някои от заведенията, които са съхранили духа на онова време.
Смята се също така, че ароматът на ванилия ни прави още по-щедри. Ванилията се възприема като подправката на нежността и чувствеността, която помага на хората да преодолеят страховете и несигурността си.
Прочетете още:
Една древна подправка - шафран
Непознатата подправка самардала