От доста време адвокатите на биохраните храбро бранят тяхното реноме.
Много хора все още смятат, че качествата на органичната храна са силно преувеличени и предлагането им на пазара с претенцията за по-качествени, е просто рекламен трик с цел финансова изгода.
Истината е, че екологично чистите хранителни продукти са по-хранителни и наистина са по-вкусни. Научните изследвания в последните години убедително сочат, че органичните храни са по-богати на антиоксиданти и флановоиди, имат по-ниско съдържание на вредни мазнини и са по-богати на минерали.
Група учени от Университета на Нюкасъл заключват, че органичното мляко има от 50 до 80% повече антиоксиданти, в сравнение с това, добивано от добитък, отглеждан в неестествена екологична среда.
Що се отнася до екозеленчуците, например лукът, зелето и картофите, отглеждани в екосреда, притежават от 20 до 50% повече минерали, нужни за нашия организъм.
Като че ли противниците на екохраните наистина подценяват ползите от храненето с по-питателна, чиста и лишена от голямо количество пестициди и модифицирани химикали храна.
Екохраните са по-скъпи, но дори и присъствието на поне един такъв продукт в хранителното ни меню, би бил положителна крачка към по-здравословния и природосъобразен начин на живот, към който всеки разумен човек е добре да върви, нали?