Не само млечните продукти са основен източник на калций, показва ново изследване, според което зехтинът е от съществено значение за здравината на костите.
Ако имате непоносимост към млечните продукти, избягвате храни от животински произход или по някаква друга причина не консумирате мляко и сирене, тогава следва да потърсите алтернативен източник на калций.
Учените вярват, че ефектът на течното злато (както някои наричат зехтина) върху здравината на костите е уникален. Лекари провели експерименти в продължение на две години, като в тях се включили две хиляди доброволци, които не обичат мляко. Резултатите показват, че редовното ядене на морски дарове, билки и зеленчуци със зехтин, правят костите ни много по-здрави, а имунитета по-силен.
Тайната се крие в това, че зехтинът увеличава концентрацията на протеина остеокалцин в кръвта, който е жизненоважен за растежа и развитието на костите. Участниците, които по време на проучването не консумирали зехтин - нямали никакви положителни промени в опорно-двигателния апарат.