Лукът е нещо повече от лютив зеленчук, който може да ви накара да плачете. Той е богат на фитохимикали, подобни на тези в чесъна, които имат много ползи за здравето. Лукът и чесънът са част от семейството Allium, съдържащо серни съединения, които им придават уникалната миризма и вкус, разказват от Gotvach.bg.
Лукът оказва много ползи за здравето, включително помага за регулирането на кръвната захар, има антиканцерогенни свойства, той е мощен антиоксидант, укрепва сърцето и заздравява костите.
Има много предимства за здравето от преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци - това е безспорно. Известно е, че лукът е с високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, а и кверцетинът в лука е по-усвоим от тялото, отколкото от други храни, които го съдържат.
Лукът може да помогне за понижаване на кръвната захар и може да помогне за елиминиране на някои от страничните проблеми, предизвикани от диабет тип 2.
А сега е моментът да разгледате нашата галерия и да се замислите как да добавите повече лук към диетата си:
Опитайте и някое от вкусните ни предложения, в които лукът е главен герой:
🧅 Пилешка шауарма с питки и салата от маринован лук
Говорим си за...
🧅 Яхния от леща с карамелизиран лук
🧅 Разядка от белен боб, чушки и червен лук
🧅 Плосък хляб с пушен бекон и лук
🧅 Дип от овче сирене с печен лук и сусам
🧅 Печено пиле с овкусено масло и карамелизиран лук
🧅 Мариновани агнешки пържоли с червени чушки и лук
🧅 Бейби патладжани с червен лук и риган
🧅 Доматена салата с печен лук запечено и халуми
🧅 Киш с карамелизиран лук
Прочети още:
- Пречисти и възстанови тялото си с тези 5 храни
- 4 опасни свойства на захарта, за които не сме подозирали
- Червено вино снощи пих: 5 здравословни причини да си сипете и тази вечер
- Какво ще се случи с тялото ви, ако хапвате 50 грама магданоз дневно
- 7 полезни свойства на ароматната лавандула
- 7 здравословни причини да ядете чушки всеки ден
- Чудодейните свойства на водата от коприва (и как да я приготвим вкъщи)