Мъфинът (от английски Muffin) представлява малък кръгъл кекс. Мъфините се появяват първо в Англия, като в началото са били правени с мая.
Впоследствие се разпространяват и в Америка, откъдето стават известни по цял свят.
Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или солено, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб.
Те са предвидени за един човек, за едно ядене и са популярни по света като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки, а тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето.
Има два вида мъфини - английски и американски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин, се има предвид далеч по-популярната американска разновидност.
Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2-3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол.
За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 С за около 25-30 минути.
Мъфините са бързи и лесни за приготвяне, има огромно разнообразие от рецепти и всеки може да добави и нещо от себе си за перфектното малко десертче.
При приготвянето им можете да проявите колкото си искате въображение, а ако имате нужда от малко вдъхновение, то разгледайте галерията ни ТУК!
Ето и още за малките кексчета:
Мъфини в зависимост от зодията
Мъфини в зависимост от зодията
Мъфини с праскови и шоколадови пръчици