Черешите са изключително сочен, сладък и приятен за консумация плод. Освен това на всеки са известни ползите от консумацията им за набавяне на витамини, за подкрепа на храносмилането, за работата на щитовидната жлеза, както и за отслабване. Това води често до прекаляване с консумацията им.
Всъщност малко хора се дават сметка, че безконтролната консумация на черешите може да бъде и вредна в много случаи. Ето защо трябва да се консумират с мярка. Това значи да се придържаме към препоръчителната доза. Тя е 300 грама череши на ден за възрастен човек.
Какво ще се получи, ако се прекали с този сезонен плод, чиято масова поява на трапезата е доста кратка?
Има продукти, с които е по-добре да не се комбинират черешите. За тях разказа ендокринологът и диетолог Татяна Бочарова, пишат БГНЕС.
"Нормата на черешите на ден е около 300 грама за здрав възрастен, който няма диагнози като остър гастрит или захарен диабет. Ако имате гастрит, но наистина искате да изядете няколко плода, не ги комбинирайте с кисели или полукисели храни: малини, череши, грозде, сливи, ябълки и цитрусови плодове “, каза Татяна Бочарова.
Според лекаря комбинацията от череши и бобови растения също е вредна. Не трябва да ядете дори и една за десерт след супа от боб или грахова яхния. Както черешите, така и бобовите растения, поотделно, могат да провокират подуване на корема и повишено образуване на газове. Комбинирането на тези храни увеличава вероятността от проблеми с червата.
Според лекаря черешите не трябва да се консумират веднага след хранене. По-добре е да изчакате поне 30 минути - в този случай те ще имат положителен ефект върху храносмилателната система.
Но от вкусните череши има и много ползи за организма. Ето кои са те:
[block]gallery-7807[/block]ю
А ТУК можете да видите 7 изкусителни рецепти с любимите ни череши >>>