Праскова, нектарина или каисия - кой изобщо би си помислил, че съществува такъв казус?!
Трите плода са от общо семейство. Можем да различим едното от другото едва когато го вземем в ръце - нектарините са по-малки, по-твърди и нямат характерния за прасковите мъх. Кайсиите са малки, златни, оранжеви плодове, с мека и гладка като кадифе повърхност. Това обаче не са единствените разлики, които трябва да имаме предвид, когато отиваме на пазар за летни плодове.
Прасковите са символ на плодородие и любов. Те са възпроизведени в порцелан и ги възпяват в много стихове. Сладкиши, оформени като праскови, се приготвят специално за рождени дни. Вижте рецептата ТУК >>>
Нектарините, тези симпатични близки роднини на прасковата, в миналото са наричани „персийска слива“. Те нямат характерните за прасковите мъхчета, които често предизвикват дразнения. Именно липсата на тези мъхчета ги прави предпочитан плод сред малки и големи.
Ето какво още е добре да знаете за тях:
Кайсиите от своя страна също могат да се консумират сурови, но имат и широко приложение при приготвянето на сладка и ликьори:
Е, независимо от избора ви, едно нещо е сигурно - който и от трите плода да изберете, всеки от тях заслужава почетно място в лятното ви меню!
Вижте още:
- Здрави през цялата зима: ето защо сушените плодове са толкова полезни
- Правилните плодове, които да хапвате, докато сте на диета
- Кога през деня трябва да ядем плодове, за да отслабнем