Продължителното повишено или понижено количество на витамин D в нашето тяло може да застраши живота ни, според проучване, проведено от университета в Копенхаген, в което са участвали повече от 247 хил. души.
На всички тях им били взети кръвни проби, като се оказало, че смъртността при хората с дефицит или излишък на витамин D е в пъти по-висока.
Когато концентрацията на витамин D се движела под 10 наномола (nmol) и над 140 наномола на литър кръв, смъртността била най-голяма.
При стойност от 50 наномола на литър кръв се наблюдавали най-малко смъртни случаи.
Витамин D е изключително важен за подсилването на имунната система и за усвояването на калция, който е задължителен процес, заздравяващ костите и осигуряващ техния правилен растеж.
Дефицитът на витамин D често води до отслабване на кръвоносните съдове, диабет от втори тип, някои видове рак и редица костни заболявания.
Учените все още се опитват да открият точната връзка между покачването на смъртността и количествата на витамин D в човешкия организъм.
* Витамин D се съдържа в рибеното масло, яйцата и черния дроб. Синтезира се под действието на ултравиолетовите лъчи в кожата и костите. Недостигът му през детската възраст води до рахит (изкривяване на костите и крайниците).