Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи за здравето, както и приятен вкус. Около тази информация остана встрани фактът, че същите ползи има и от ядката, която се намира в костилката на прасковата. Тя също е ядлива и има ползи за здравето.
Липсата на достатъчно информация за ползите от костилките и ядките на прасковата се дължат вероятно на слуха, че ядката на прасковата е отровна. Тя съдържа веществото цианид, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите.
В състава на ядката на прасковата има също амигдалин или витамин В17, който донесе славата на костилката от кайсията. Амигдалинът се разпада на циановодород при метаболизирането.
Цианидът е отрова, която дори в по-малки количества може да доведе до учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. По-големите дози може да увредят органите, да предизвикат гърчове и смърт.
Колко от това опасно вещество се открива в костилката от праскова? В 1 грам костилка се съдържат само 2, 2 милиграма от това вещество. Токсичната граница е 570 милиграма циановодород. Това означава да се консумират 250 ядки от праскова, за да настъпи отравяне.
Ето какви са ползите от консумация на костилките на прасковите:
Прочетете още:
- Нектаринa, праскова или кайсия – това е въпросът!
- Сезонът на прасковите или как да подкрепим имунната система преди есента
- Как да обелим лесно праскова