Гастроентерологът Инна Мазко съветва да заложим на гърдите при избора на пилешко месо, тъй като тази част от птицата е с най-диетична и вкусна. Тя съдържа по-малко химически добавки, които могат да се използват при отглеждането на пилета - хормони и антибактериални лекарства.
Тъмното пилешко месо обикновено се счита за по-вредно. Това е така, защото в областта на подбедриците и бедрата добавките при отглеждането на птиците се отлагат в по-големи количества. Затова е препоръчително да избягваме консумирането на тези част от птицата.
Пилешки гърди или пилешки бутчета? Отговорът зависи от вашите здравословни цели. Месото в пилешките бутчета е по-мазно от пилешките гърди, но съдържа около 2 пъти повече желязо и на 3 пъти повече цинк. Но независимо кое от двете ще изберете, предпочъваме ви да премахнете кожата, тъй като тя е изключително богата на мазнини.
В този ред на мисли, напомняме, че протеините от пилешко се усвояват по-добре, отколкото тези от свинското или говеждото.
Важно е да се знае, че месото на птицата е богато на витамини от група В. Неслучайно пилешкият бульон се препоръчва при настинки и други заболявания. Витамин В6, съдържащ се в птичето месо, поддържа имунната система, а витамин В5 подобрява метаболизма.
Не пропускайте да почерпите кулинарно вдъхновение и от специалната ни рубрика Вкусно!
Прочетете още:
- Спрете да пържите тиквичките, гответе ги така...
- Внимание! Никога не допускайте тези грешки при готвенето на месо
- Спрете да слагате кисели краставички в руската салата. Ето защо...
- Как само с подправки да сготвите пиле по 11 различни начина
- Спрете да правите тези неща, когато готвите картофи