Напитката на фараоните: Полезните свойства на чая от каркаде (и как да го варите правилно)

Чаят от хибискус, известен още като „напитката на фараоните“, е ароматен и богат на полезни вещества чай, който съчетава приятен вкус с множество здравословни ползи. Със своето ярко червено оцветяване и освежаващ кисел вкус, този чай е популярен не само в родните му региони в Африка и Азия, но и по целия свят. В Египет и Сенегал той се счита за национална напитка и е неделима част от ежедневието на хората там.

В съвременния свят хибискусът бързо набира популярност сред почитателите на здравословния начин на живот. Това не е изненадващо, като се има предвид впечатляващият му състав от витамини, минерали и антиоксиданти. Много хора вече го включват в своята диета като средство за подобряване на здравето и заради изключителните му свойства за укрепване на имунната система и поддържане на тонуса.

5 ползи за здравето, ако пиете чай всеки ден

Освен че е отличен избор за топъл или студен чай, хибискусът се използва и като натурална добавка за различни храни и напитки. Неговите полезни свойства са били познати на древните египтяни, които са го използвали не само като освежаваща напитка, но и като лечебно средство. Днес съвременните изследвания потвърждават много от тези традиционни ползи, което прави хибискусът все по-предпочитан избор сред любителите на чайове.

В тази статия ще разгледаме подробно полезните свойства на чая от хибискус и ще ви предоставим съвети как да го приготвите правилно, за да се насладите на всички негови предимства.

Вижте в нашата галерия полезните свойства на чая от хибискус:

8 полезни свойства на хибискуса

Как да приготвим и съхраняваме чай от хибискус

За да се насладите напълно на ползите от чая от хибискус, е важно да знаете как правилно да го приготвите и съхранявате. Когато избирате хибискус, обръщайте внимание на качеството на цветовете – те трябва да са тъмночервени или бордо на цвят и да имат наситен аромат. Най-добрите цветове са тези, които се чупят лесно, а не се огъват, което е признак за добро изсушаване.

Съхранявайте хибискуса в стъклен съд с плътно прилепващ капак или в памучна торбичка на сухо и тъмно място. Така ще запазите неговите аромат и качества за по-дълго време. Когато сте готови да приготвите чай, можете да изберете между два основни метода – класически и бърз.

4 мита за зеления чай, които развенчахме

Класическият метод включва заливането на една супена лъжица хибискус със студена вода и оставянето му да престои няколко часа. След това се загрява до кипене и се вари около три минути. Бързият метод изисква само заливането на хибискус с вряща вода и оставянето му да се запари за няколко минути.

Национални тайни и вариации на чая от хибискус

В различни части на света съществуват разнообразни начини за приготвяне и консумация на чай от хибискус. В Египет, например, напитката се сервира както гореща, така и студена, като топлата версия е предпочитана за повишаване на енергията и нормализиране на кръвното налягане, докато студената се използва за утоляване на жаждата и успокояване.

Причините чаят от мента да е най-добрата напитка за плосък корем

В други страни като Сенегал и Нигерия към чая се добавят различни подправки като джинджифил, анасон и карамфил, за да се подчертае неговият вкус. Някои хора предпочитат да добавят мед или лимон за допълнителен аромат и сладост, а изсушените цветове често се използват и след приготвянето на чая за различни кулинарни цели.

Независимо как предпочитате да го пиете – горещ или студен, с подправки или без – чайът от хибискус е напитка, която не само ще обогати ежедневието ви с вкус и аромат, но и ще ви помогне да се погрижите за здравето си.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти