Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия.
Да се каже, че споделят храната, би било подценяване.
Около 500 години царуването на Османската империя оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес.
Това влияние означава, че дори когато преминете от Хърватия към Черна гора или от Босна и Херцеговина до Сърбия, менютата на местните ресторанти изглеждат доста сходни, но определено много вкусни.
Съществуват вариации, а страничните ястия или подправки може леко да се променят, но основните храни на Балканите остават същите.
Вижте кои са най-вкусните балкански храни в галерията ни ТУК
Прочетете още:
- 5 ястия, които всяка българка трябва да може да готви
- 15 нетрадиционни, но уникално вкусни рецепти за баница
- 10-те най-вкусни и обичани български ястия
- Тайната на перфектната мусака
- Тайните на идеално подправената кайма за кюфтета и кебапчета
- Тайните трикове, които правят всички ястия с кайма вълшебно вкусни
- Как мекиците да не станат мазни? 6 хитри кулинарни трика