
Здравословното хранене е основата на доброто самочувствие и енергия през деня, а една от най-лесните и вкусни стъпки към него е включването на плодове в ежедневното ни меню. Според ново изследване на учени от университет "Уилям Патерсън", определени плодове не само че са изключително вкусни, но и изключително полезни за нашето здраве. Въпросът обаче е не само какви плодове да изберем, но и кога – зрелите плодове притежават най-голямо количество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
В списъка на експертите, който е основан на 17 основни здравословни съставки като витамини от групата B, витамините A, C, D, E и други важни елементи, водещо място заемат лимоните. Тези жълти плодове не само че са невероятни източници на витамин C, но също така помагат за укрепване на имунната система, освежават кожата и стимулират храносмилането.
След лимоните в класацията идват ягодите, които не само че са пълни с антиоксиданти, но също така съдържат фибри, които подпомагат доброто функциониране на храносмилателната система. Портокалите, известни със своето високо съдържание на витамин C, също са на призово място, както и лаймът и розовият и червен грейпфрут, които освен с витамини, се отличават и със своите антиоксидантни свойства.
Веднага след тях следват къпините, които са не само вкусни, но и невероятно богати на витамини и минерали, полезни за кожата и сърдечно-съдовата система. Белият грейпфрут също не остава в сянка, като още един представител на цитрусовите плодове, който заслужава място в менюто ни.
Не бива да забравяме и за боровинките и малините, които също се нареждат сред фаворитите на учените заради своето високо съдържание на фибри и витамини, които подкрепят както имунната система, така и мозъчната функция.
С тези плодове в менюто си, не само ще се радвате на по-добро здраве, но и ще добавите свежест и вкус към всеки ден!