Предполага се, че кориандърът идва от Средна Азия и Южна Европа, но е познат от хилядолетия и в Азия и Ориента.
Среща се в диво състояние в Египет и Судан. Той се споменава в древни санскритски писмени източници, доказващи употребата му като подправка преди повече от 5000 години.
Семена от кориандър са открити в египетските пирамиди.
Лечебни свойства
Диоскорид - гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията, вярва, че употребата му повишава мъжката потентност.
Основателят на научната медицина Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината.
Листата от кориандър влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие.
Като подправка
В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията.
В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданозът в Европа.
На тях се дължи характерния аромат на различни месни и зеленчукови блюда.
Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др.