За млякото се водят разгорещени дебати дали е вредно или не. Едва в последните няколко години започна да се налага теорията, че млечните продукти не са толкова полезни, колкото си мислим.
Истината обаче е, че няма еднозначен отговор дали това е вярно или не. Макар да има малка част хора, които има непоносимост към млечния белтък, в огромната си част и малки, и големи могат само да се възползват от редицата полезни свойства на млякото.
То е първостепенен източник на лесноусвоим калций, изключително важен за нормалното развитие на здрави зъби и кости при деца, подрастващи и възрастни, много необходим за профилактика на остоепорозата.
Редовната консумация на мляко и млечни продукти осигурява на човешкия организъм редица важни животински протеини с добре балансиран аминокиселинен състав.
Чрез него се внасят витамини А, D и някои от В-групата. Едновременният прием на изброените хранителни съставки допринася за укрепване на защитните сили на организма и предпазва от неблагоприятни фактори на околната среда.
Съдържащите се в млякото фосфорни съединения и особено калцият имат важна роля в обмяната на веществата.
Млякото e подходяща храна за всички възрасти – за подрастващи, за пораснали и за хора в напреднала възраст.
Неговият химичен състав е оптимално балансиран към нуждите на организма от хранителни вещества, усвоява се лесно, има много висока биологична, физиологична и диетологична стойност.
Има широко приложение като профилактично средство при работещи във вредни условия, включително йонизиращо лъчение и радиоактивност.
Една от най-важните предпоставки за запазване полезните качества на прясното мляко е неговото правилно съхранение.
Опаковката на млякото трябва да гарантира запазване на продукта от вредното влияние на факторите на външната среда: слънчева светлина, кислород и микроорганизми, които са причина за влошаване на безопасността (развалянето му) и хранителните му качества.
Картонената кутия предпазва млякото от контакт със светлината и кислорода - два фактора, които допринасят за витаминната дегенерация. Витамин B2 в млякото, изложен на светлина в продължение на 12 часа, се разгражда до 35%.
Прочетете още:
За да не чуваме скърцане на кости
Как да разпознаем истинското кисело мляко