Хората, които ядат, месо са по-здрави отколкото вегетарианците, показва ново австрийско проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.
Според изследователи от Медицинския университет в Грац, Австрия, вегетарианската диета, която се характеризира с по-нисък прием на наситени мазнини и холестерол, заради увеличения прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, увеличава риска от рак, алергии и психически проблеми като депресия и тревожност.
Проучването използва информация от австрийската база данни, за да проучи хранителните навици и начин на живот на 1320 души.
Групата включва 330 вегетарианци, 330 души, които ядат месо, но също така и много плодове и зеленчуци, 300 души, които се хранят нормално, но консумират по-малко месо и 330 души, които ядат месо в големи количества.
Те също така са разделени и по възраст, пол и социално-икономически статус.
Според резултатите вегетарианците консумират по-малко алкохол и имат по-нисък индекс на телесните мазнини, но въпреки това са в по-лошо физическа и психическа кондиция.
Участниците в проучването, които консумират по-малко месо също така имат и влошени здравословни навици. Те избягват посещаването на лекари за превантивни прегледи и процедури като ваксинации.
„Нашето проучване показа, че възрастните в Австрия, които имат вегетарианска диета, са по-малко здрави (по отношение на рак, алергии и психически разстройства), имат по-лошо качество на живота и изискват по-значително медицинско лечение“, се казва в проучването.
„Ние открихме, че вегетарианците страдат повече от определени състояния като астма, рак и психически болести, в сравнение с хората, които ядат месо, но не можем да кажем каква е причината и какъв е ефектът от това“, посочи координаторът на проучването Натали Буркерт.
Прочетете още:
Пеганизъм – новата хранителна мода
Какво има в кухнята на един веган