Мазната храна невинаги е вредна. Когато сте в планината и е много студено, консумацията на едно парченце масло ще ви се отрази много добре.
В основата на храненето на много северни народи е мазната риба. Те много рядко страдат от атеросклероза и високо кръвно. Според специалистите, това се дължи на ползата от рибеното масло.
Мазнините са необходими за обновяването на клетките на тялото. Особено много съединения в това отношение има в нервните тъкани и в главния мозък.
Поради тази причина лошото хранене в ранна детска възраст нанася непоправими щети на интелекта. При недостатъчна консумация на мазнини при учениците и възможно нарушаване на концентрацията и намаляване на успеха.
Ако в организма на жената липсват достатъчно мазнини, цикълът ѝ може да изчезне и няма да е възможно да зачене. Единствено с мазнини се усвояват мастноразтворимите витамини – А, Е, D, К.
Витамините и мазнините са необходими за красива коса и за здрава, красива и гладка кожа. Някои мастни киселини са абсолютно незаменими. Задължително трябва да ги получим от храната, тъй като човешкият организъм не е в състояние сам да ги изработи.
Такива незаменими мастни киселини се съдържат в рибата, рибеното масло, в лененото масло и в някои растителни продукти като зехтин, както и морските дарове.
Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При прекалено слабите жени е възможно отпускане на бъбреците. Вътрешните ни мазнини като възглавница поддържат органите и амортизират ударите.
Слабите жени много често страдат от остеопороза и счупвания. Затова при недостатъчна телесна маса трябва всеки ден да се консумира храна, която съдържа лесноусвоими млечни и растителни мазнини.
Много е важно каква е мазната храна, която поемаме. Ако се тъпчем с бисквити и рафинирани растителни масла, голяма полза за здравето ни няма да има.
За най-добри се смятат онези мазнини, които не са подлагани на обработка. Това са растителните мазнини, които се съдържат в семената, мазната риба, натуралната сметана.
Говорим си за...
Избягвайте продукти с трансмазнини – те се съдържат в тестените изделия и в пълнежа за бонбони, както и в чипса, пържените картофки, крекерите и някои видове спагети за експресно приготвяне.
Когато правите салата, овкусявайте я със смес от олио, зехтин и царевично олио. Най-полезните мазнини са нерафинираните, студено пресовани. Ако не ви харесва вкусът им, набавяйте си мазнини от маслини, авокадо и ядки.
Вижте списък със 17 мазнини, които са подходящи за диета:
Прочетете още:
- Най-полезните мазнини, от които отслабваме
- 14 най-добри начинa за бързо изгаряне на мазнини
- Бабината диета, която топи мазнините без гладуване
- Какви добавки са подходящи за изгаряне на мазнини
- 3 лесни начина за стопяване на мазнините около вътрешните органи
- Край на митовете: ето кои са най-полезните мазнини за готвене
- 8 супехрани, които "превръщат" мазнините в мускули