Виждали сте манго по пазарите за плодове и зеленчуци, но каква е неговата история и защо е полезно, ще ви разкажем сега с помощта на E-kulinari.com.
Манго (Mangifera) е род тропически двусемеделни растения от семейство Смрадликови. Плодовете са овални, с жълто-червена кора. За родина на мангото се счита Индия, където още преди 4 хиляди години този тропически плод става любим и за знатните, и за простолюдието. В Европа мангото е познато благодарение на завоевателния поход на Александър Македонски.
Този плод винаги се е считал за деликатес. Неговата сочна вътрешност, е много сладка и има различни вкусови оттенъци – бананово-лимонов, на праскова, на диня.
Мангото тежи от 180г до 1 кг, в центъра на плода се намира голяма продълговата костилка.
Както във всички жълто-оранжеви плодове, и в мангото се съдържа много каротин.
Неговата месеста част е богата на бета-каротин, по съдържание надминава и моркова. Много е богат и на витамини от групата на витамин В, на витамин С, на желязо, калии и на др. полезни вещества. Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества, го прави един от лечебните плодове, използвани в традиционната индийска медицина.
Високото съдържание на бета каротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда. Мангото е много подходящ продукт за кокошата слепота.
За малките деца, свежия мус от манго е по-полезен, дори и от пюрето от моркови.
Плодовата киселина стимулира храносмилането. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, засилва апетита.
Един плод манго около 640г покрива 1/3 от дневната потребност на организма от калии и видимо понижава кръвното налягане. Сокът от манго способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза.
За да дозрее, оставете мангото на стайна температура, но не в хладилник. Ако при леко притискане с пръст по него остават вдлъбнатини, значи е узряло. Неузрялото манго дозрява при стайна температура. В хладилника може да се съхранява около месец.
Плодът се яде пресен, добавя се в плодови салати, използва се при приготвянето на сладкарски изделия и като гарнитура в някои месни ястия.
От мангото се приготвят също сок и ароматни плодови напитки. В 100 г продукт се съдържат 1.4 белтъчини, 13.9 г мазнини, 2.9 г въглехидрати и 147 калории.
Екстракт от плодовете на африканско манго е истински хит сред продуктите за отслабване и топене на мазнини.
Рецепти с манго може да намерите тук, тук и тук.