Всеки народ има своето ястие-символ.
Както испанците се радват на паелята, а немците възхваляват вурстовете с кисело зеле, така и руснаците отдават дължимото внимание на блините. Дори са им посветили цял един празник.
Масленица е източнославянският аналог на нашите Сирни Заговезни и съвсем по руски, с размах, се чества цяла седмица.
През всички празнични дни малките заквасени палачинки са главен участник в събитията. Понеделникът на веселата седмица започва с наричането на първия блин на починалите предци.
Оттам нататък настъпва трескаво приготвяне на огромни купчини от пухкави изкушения. Във вторник празникът вече е завладял всяко населено място.
Младите се веселят на ледените пързалки и въртележки, като засищат глада си, естествено, с блини.
Срядата е денят, в който зетьовете са поканени от тъщите си на гости и ... блини, а визитата със същото меню се връща в петък.
В събота идва редът на зълвите, привикани от своите снахи на приказки и вездесъщите палачинки, а в неделя всички се прощават и ядат блини като за последно, защото от следващия ден започват Велики пости.
Макар и подранили с няколко месеца, ви предлагаме да опитате блинената интерпретация на една чудесна рецепта.
В нея не липсва типичната за Русия сметана, допълнена от сладки круши и прясна мента.
А ако блините ви харесат много, в което не се съмняваме, нищо не пречи да ги приготвите не само на Сирни Заговезни.
Ето я и рецептата:
Блини с млечен карамел и круши
Продукти за 4 порции:
За блините:
2 яйца
1 ½ ч.ч. прясно мляко
2 с. л. разтопено краве масло
2 ч. ч. брашно
3 с. л. захар
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
краве масло за пържене
За млечния крем:
4 с. л. глюкоза
4 с. л. течна сметана
8 с. л. кафява захар
2 с. л. краве масло
2 зрели ароматни круши, обелени и нарязани на кубчета
За гарниране:
стрък мента
бита сметана, по желание
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква със захарта, бакпулвера и солта.
Яйцата се разбиват с млякото и маслото. Яйчната смес се прибавя към брашнената и се разбърква за кратко, докато сместа стане хомогенна.
Нагорещен тиган се намазва с масло и се слага по лъжица от сместа за блините. Щом по повърхността се появят мехурчета, блините се обръщат с шпатула, за да се зачервят и от другата страна. Могат да се пекат по 2-3 блини едновременно.
Сиропът се приготвя, като се смесват глюкозата, сметаната, маслото и захарта и се слагат да се загреят на котлона. Щом захарта се разтопи и поври около 2 минути, се добавят крушите. Разбъркват се 2-3 мин.
Готовите блини се поднасят залети с карамела и крушите, бита сметана и стрък мента.