Макът се използва в кухните на страни от различни части на Централна Европа и Средния изток.
Подсладените узрели семена се консумират върху пица, паста или се варят с мляко и се използват като филинг или топинг в сладкарството.
Класическа добавка са към дресинги за плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети. Употребяват се в кулинарията за поръсване на различни печива и сладки, за пълнеж на сладкиши, кифлички и др.
На Запад сините макови семена се използват в сладкарството и хлебарството за посипване на печива, за приготвяне на бонбони, сладкиши и др. Те се поръсват върху danish pastries - например десерти от бутер тесто с различни пълнежи от сладко, много често сервирани за закуска.
Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб. Ще се изненадате как подхождат на салата от зеле, моркови и майонеза – не само цветово, но и вкусово. В Турция те често присъстват в десертите. В Индия ги използват за сгъстяване на сосове.
В Израел, Германия и славянската кухня – при готвене на нудли, риба и вегетариански ястия, както и в допълнение към хрупкави бисквитки.
Белите макови семена се консумират предимно на Изток. Могат да се омесват или да се поръсват върху чапати (индийски пшеничени питки), да се включват в състава на някои къри смеси за сгъстяване.
Олиото от макови семена, което французите наричат ойлет, се използва за кулинарни цели и може да се добавя и към зехтина.
Визитна картичка
Смята се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран.
Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae). По света са познати около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо, а в България растат 8. Цветовете на мака са най-различни – бял, розов, жълт, оранжев или син. Някои от цветята имат по-тъмен център.
Най-разпространеният у нас, а и не само тук, като плевел, е полският мак. Най-голямо стопанско значение има видът сънотворен мак (Papaver somniferum), който се отглежда за производство на опиум и не се среща в диворастящо състояние.
За медицински цели се използва и видът змийско мляко (Chelidonium majus).
Някои видове се отглеждат като декоративни растения. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който произхожда от Мала Азия и се отглежда в много страни с топъл климат. Всички видове на мака са отровни в различна степен, защото съдържат бял млечен сок, богат на алкалоиди. Днес най-големи техни производители са Холандия и Канада.
Маковите семена
Те са разположени в капсули, които остават, след като увехне цветът.
Най-много се използват в сушен вид.
Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца, имат фин вкус на ядки, цветът им е синьо-сив до бял или жълто-кафяв.
Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са малко по-малки. Първите се смятат за европейски, защото се използват често върху хлябовете в Западна Европа, багетите и сладкарските изделия.
Белите най-често се приемат за индийски, средноизточни и азиатски, защото се използват в тамошната кулинария. Има много малка разлика във вкуса на двата вида, така че изборът за използването им е по-скоро свързан с естетика.
Прочетете още:
Печено свинско каре с маково семе