Макадамията е като голям, тлъстичък лешник със специфичен вкус. Не се харесва от първия път, но свикнеш ли веднъж, много трудно се отказваш.
Също както яйцата, така и ядките, а пък особено макадамията, получиха лош имидж заради високото съдържание на мазнини.
Между 78 до 86 процента от мазнините са мононенаситени.
Те спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Поради високото съдържание на мононенаситени мазнини маслото от макадамия бързо се превръща във фаворит сред топ готвачи по света.
Освен това маслото от макадамия има по-висока точка на загряване от зехтина, което означава, че може да се готви при по-високи температури, без да се разгражда и губи вкуса си.
Може би най-добрата причина да ядете макадамия е че помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.
100 грама от тези ядки съдържат 718 калории, така не категорично не стават за ядене между другото, докато сте на компютъра.
Но това не означава да ги избягвате, напротив. Но ги слагайте в микс с други ядки, за да се възползвате максимално от хубавите свойства на всички ядки.
Още за ядките
- От бадеми до бразилски орех: колко калории има в различните ядки
- Маслото от макадамия – еликсирът на красотата