Добавянето на ленено семе към диетата ни може да е една от най-важните стъпки за трайното понижаване на високото кръвно налягане, показват нови данни. Само след шест месеца редовен прием рискът от сърдечен удар би спаднал наполовина, съобщават изследователи от Куба.
Според тях лененото семе има по-силен понижаващ кръвното налягане ефект от всяка друга храна, която досега е била тествана за влияние върху този показател, пише здраве.bg.
Учените приложили ефекта на лененото семе върху пациенти със заболявания на периферните кръвоносни съдове, като повечето от тях имали повишено кръвно налягане и приемали съответните медикаменти срещу хипертония.
Половината участници в експеримента консумирали дневно по 30 г ленено семе, включено в различни печива, докато останалите се хранели с подобни тестени продукти, но без ленено семе в тях.
След 6 месеца в групата, приемала ленено семе, се наблюдавал значителен спад на кръвното налягане: около 10 mm Hg (милиметра живачен стълб) на систоличното и 7 mm Hg на диастоличното кръвно налягане. Тези снижения могат да ограничат с до 50% риска от инфаркт, изчисляват кубинските специалисти.