В последните години на нашата коледна трапеза все по-често присъства един традиционен за Германия сладкиш - коледният щолен. A неговата история е изпълнена с любопитни факти.
Дрезденският щолен или немският коледен хляб има много различни имена: Щолен, Дрезденски щолен, Щризел, Щутенброт или Кристолен. Той е цветна колекция от ядки, стафиди, касис, захаросан портокал, лимонова кора, плюс традиционни коледни подправки като канела, индийско орехче, кардамон, боздуган или карамфил, бренди или ром и много масло.
- Щолен за първи път бил произведен, като коледен сладкиш, през 1427 година в Саксонския кралски двор.
- Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени.
Легендата гласи, че Щоленът (превежда се като „откраднат“), в типичната си форма с бял слой глазура или пудра захар, символизира повитото бебе Христос. Смята се, че произхожда от Дрезден, Германия през 1400 г. По това време обаче Католическата църква, като част от правилата за поста преди Коледа, забранява използването на масло и мляко в рецептите.
Така в началото се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Но по тази причина щоленът от Средновековието е донякъде безвкусен сладкиш.
Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масления декрет“.
През 1730 година Август II Силният, електор на Саксония, поръчал на пекарите 1,7- тонен щолен, с който да нахрани всички граждани. Специално за това построили огромна фурна, а в последствие бил изкован и огромен нож, за да се разреже. Голямата пещ, в която бил опечен, била нагрявана 8 дни.
Днес коледният щолен съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.
От 1994 година насам в Дрезден се провежда прочутия “Щоленфест”, на който се изяжда по един огромен коледен щолен на площада.