Кордон бльо – телешкият шницел в апетитна хрупкава коричка с плънка от шунка и сирене е вкусен деликатес, чиято история започва преди много време.
Името на този шницел се превежда от френски буквално като "синя лента". Според легендата, това се дължи и на големия брой отличия, които ястието получавало на различни кулинарни конкурси във Франция. Дори е бил създаден Орден на синята лента.
Но кордон бльо се смята за ястие от швейцарската кухня и според една от историите, е хрумване на швейцарски готвач.
В края на XIX век в Париж е била открита школа по кулинарно майсторство, която се наричала "Кордон Бльо". Днес тази школа има филиали в целия свят и в тях се обучават над 20 000 желаещи да станат готвачи. Дипломата от школата "Кордон Бльо" гарантира, че най-изисканите ресторанти ще искат да приемат новия готвач.
Кордон бльо си е завоювал място в сърцето на любителите на добрата кухня, защото е много вкусен и се приготвя за малко време.
За да се приготви кордон бльо по класическа рецепта, е необходимо качествено телешко месо. За приготвянето на кордон бльо за една порция е необходим едно дебело парче телешко месо или две тънки телешки пържоли.
В дебелото парче месо се прави разрез, където се слага правоъгълник от синьо сирене или сирене Ементал, а върху него се слага парче шунка.
Ако кордон бльо се приготвя от две тънки пържоли, между тях се слага сиренето и шунката. Ръбовете на месото се закрепват с клечки за зъби.
Месото се панира в брашно, а след това в разбити със сол яйца. Накрая се потапя в галета. Шницелът се запържва в масло и се оставя върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
Много вкусен кордон бльо се получава, ако се направи вариация на класическата рецепта и вместо телешко месо, се използва комбинация от пилешко и свинско месо.
Ако преди напълването му с плънка, месото се маринова в смес от соев сос и прясно мляко с подправки, качеството на шницела ще е много по-добро, защото той ще стане по-крехък и ароматен.
Кордон бльо се сервира горещ, като се поднася и гарнитура от зелена салата и картофено пюре.