Добри новини за любителите на сладки изкушения – нов десерт се роди на този свят и това е кръфин. Неговите татко и майка са кроасана и мъфина, откъдето и идва името му.
Кръфинът съчетава достойнствата на двата сладкиша, от които е изработен.
Богато многолистно тесто е изпечено във форма на кексче, а чрез отвора на горния му край кръфинът се пълни с шоколад, крем, ядки, сладкоили каквото друго обичате да похапване.
Новосъздаденият сладкиш беше представен за първи път na 6 март т.г. от престижната лондонска сладкарница "Фоксрофт енд Джинджър".
Появата на кръфина бе съпроводена със скандал, защото скоро след дебюта му сладкарницата "Пекарната на Мистър Холмс" в Сан Франциско обяви, че идеята за създаването му и оригиналната рецепта е нейна.
Американската сладкарница заяви публично, че произвежда кръфини от доста време.
"Пекарната на Мистър Холмс" посочи, че за предлаганите от нея кръфини с различни пълнежи чакат дълги опашки от поне 50 човека.
Подобни спорове съпътстват представянето и на други хибридни сладки, които напоследък се появиха на витрините в сладкарниците.
Все още не е ясно бащинството на кронът – сладкиш, хибрид между кроасан и донът (поничка).
Той може да бъде срещнат и под наименованието досан – от донът и кроасан.
Спори се още за авторските права върху рецептата за бръфин (хибрид между френския козунак бриош и мъфин), както и върху тази за фрисан – пържен кроасан.
Лондонската сладкарница продава неустоимите сладкиши на цени от около 2.70 лири бройката. Куриозното в случая е, че поради ограниченото производство на кръфини вече има и черен пазар за тях.
Подобно нещо се случи и в САЩ, когато за първи път беше представен кронът – хибридът на кроасан и донът.
Тогава цената му на черния пазар достигна 80 долара бройката.