Кратък речник на полезните съставки в храните ни

g
Снимка: Thinkstock

Често по етикетите на продуктите пише имена на съставки, които не са ни много ясни. Макар да знаем, че те присъстват в храната, която предстои да консумираме, едва ли си даваме сметка каква точно е ролята всичко, написано в съдържанието на опаковката.

Днес решихме да ви представим кратък речник по ориентиране, които винаги можете хитро да използвате като жокер при пазаруване:

Адстрингент – упражнява свиващо, запичащо и стягащо действие.

Алицин – етерично масло в чесъна; потиска образуването на туморните клетки.

Алфа-хидрокси киселини – плодови киселини, задържащи влагата в кожата; стимулират производството на колаген и забавят появата на бръчки.

Антиоксиданти – съединения, спиращи вредното действие на свободните радикали.

Антоцианини – тъмночервени пигменти с антиоксидантно действие; подпомагат кръвообращението.

Аргинин – органично съединение в животинските протеини и фъстъците.

Бактерии Bifida – полезни бактерии в чревния тракт; възпрепятстват инфекции.

Бактерии Lactobacillus – преработват лактозата и други прости захари в млечна киселина.

Бетацианин – яркочервен пигмент в състава на червеното цвекло.

Гама-линолова киселина – мастна киселина, необходима за хормоналното равновесие; успокоява възпаления; намалява риска от образуване на тромби.

g
Снимка: Thinkstock

Глутатион пероксидаза - ензим с мощно действие срещу свободните радикали.

Диметиламиноетанол - химично съединение, свързано с холина, който произвежда невротрансмитера ацетилхолин; естествена съставка в рибата.

Докозахексаенова киселина - Омега 3 мастна киселина; среща се в рибеното масло.

Елагова киселина - антиканцерогенно вещество; среща се в дребните безкостилкови плодове.

Зеаксантин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Капсаицин - растително вещество в чушките Чили.

Кверцетин - флавоноид с антиоксидантно действие.

Колаген - протеин от особена важност за здравата кожа и съединителната тъкан.

Кофеинова киселина - органична киселина в плодовете и зеленчуците.

Куркумин - антиоксидантен пигмент в състава на Куркумата.

g
Снимка: Thinkstock

Ликопен - каротиноид с антиоксидантно действие; среща се в червените храни.

Лимонин - антиканцерогенно вещество в лимоните и портокалите.

Линолова киселина - ненаситена мастна киселина от особена важност за човешкия организъм.

Липоева киселина - органична киселина, произвеждана в клетките на някои микроорганизми; особено важна за метаболизма.

Лутеин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Мирицетин - антиоксидант с противовъзпалително действие.

Олеинова киселина - маслоподобна течност, участваща в строежа на Омега-9 мастни киселини.

Омега-3 и -6 мастни киселини -  полиненаситени мазнини в мазната риба, ядките и семената.

Папаин - ензим в папаята; подпомага усвояването на протеините.

Полифенол - съединения, използвани при химичен синтез.

g
Снимка: Thinkstock

Рутин - флавоноид тонизиращо и оздравително действие върху периферните кръвоносни съдове.

S-алил цистеин - антиканцерогенно съединение в състава на чесъна.

Салицилат - сол или естер на салициловата киселина; активна съставка на аспирина; лекува кожни проблеми.

Сапонини - съединения с пречистващо и противовъзпалително действие в състава на билките, варивата и зеленчуците; формират защитен слой в горния слой на растението.

Свободни радикали - молекули увреждащи тъканите; страничен продукт на метаболизма и влиянието на околната среда.

Свързана линолова киселина - мастна киселина с естествен произход.

Сулфорафан - антиканцерогенно съединение.

Терпени - участват в производството на антиканцерогенни ензими.

Токотриенол - антиоксидант състава на витамин Е.

Фенетил изотиоцианат -  антиканцерогенно съединение в зеленчуците.

g
Снимка: Thinkstock

Ферулова киселина - антиоксидант; предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи.

Фитинова киселина - основна форма за съхранение на фосфора в много растителни тъкани, особено семена.

Фитовещество - растително съединение с полезни за здравето свойства.

Фитоестроген - растителни съединения с подобен на естрогена ефект, но с по-слабо действие.

Флавоноиди - общо название на редица биоактивни съединения с противовъзпалително действие.

Хесперидин - бяло или безцветно кристално съединение в състава на цитрусовите плодове.

Хомоцистеин - аминокиселина използвана от организма при клетъчния метаболизъм и производството на протеини; при високи нива в кръвта - рисков фактор за редица болести.

Цинарин - прочистващо вещество; подпомага функциите на черния дроб.

Ябълчена киселина - органична киселина с тръпчив вкус; среща се в ябълките.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти