Често по етикетите на продуктите пише имена на съставки, които не са ни много ясни. Макар да знаем, че те присъстват в храната, която предстои да консумираме, едва ли си даваме сметка каква точно е ролята всичко, написано в съдържанието на опаковката.
Днес решихме да ви представим кратък речник по ориентиране, които винаги можете хитро да използвате като жокер при пазаруване:
Адстрингент – упражнява свиващо, запичащо и стягащо действие.
Алицин – етерично масло в чесъна; потиска образуването на туморните клетки.
Алфа-хидрокси киселини – плодови киселини, задържащи влагата в кожата; стимулират производството на колаген и забавят появата на бръчки.
Антиоксиданти – съединения, спиращи вредното действие на свободните радикали.
Антоцианини – тъмночервени пигменти с антиоксидантно действие; подпомагат кръвообращението.
Аргинин – органично съединение в животинските протеини и фъстъците.
Бактерии Bifida – полезни бактерии в чревния тракт; възпрепятстват инфекции.
Бактерии Lactobacillus – преработват лактозата и други прости захари в млечна киселина.
Бетацианин – яркочервен пигмент в състава на червеното цвекло.
Гама-линолова киселина – мастна киселина, необходима за хормоналното равновесие; успокоява възпаления; намалява риска от образуване на тромби.
Глутатион пероксидаза - ензим с мощно действие срещу свободните радикали.
Диметиламиноетанол - химично съединение, свързано с холина, който произвежда невротрансмитера ацетилхолин; естествена съставка в рибата.
Говорим си за...
Докозахексаенова киселина - Омега 3 мастна киселина; среща се в рибеното масло.
Елагова киселина - антиканцерогенно вещество; среща се в дребните безкостилкови плодове.
Зеаксантин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.
Капсаицин - растително вещество в чушките Чили.
Кверцетин - флавоноид с антиоксидантно действие.
Колаген - протеин от особена важност за здравата кожа и съединителната тъкан.
Кофеинова киселина - органична киселина в плодовете и зеленчуците.
Куркумин - антиоксидантен пигмент в състава на Куркумата.
Ликопен - каротиноид с антиоксидантно действие; среща се в червените храни.
Лимонин - антиканцерогенно вещество в лимоните и портокалите.
Линолова киселина - ненаситена мастна киселина от особена важност за човешкия организъм.
Липоева киселина - органична киселина, произвеждана в клетките на някои микроорганизми; особено важна за метаболизма.
Лутеин - каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.
Мирицетин - антиоксидант с противовъзпалително действие.
Олеинова киселина - маслоподобна течност, участваща в строежа на Омега-9 мастни киселини.
Омега-3 и -6 мастни киселини - полиненаситени мазнини в мазната риба, ядките и семената.
Папаин - ензим в папаята; подпомага усвояването на протеините.
Полифенол - съединения, използвани при химичен синтез.
Рутин - флавоноид тонизиращо и оздравително действие върху периферните кръвоносни съдове.
S-алил цистеин - антиканцерогенно съединение в състава на чесъна.
Салицилат - сол или естер на салициловата киселина; активна съставка на аспирина; лекува кожни проблеми.
Сапонини - съединения с пречистващо и противовъзпалително действие в състава на билките, варивата и зеленчуците; формират защитен слой в горния слой на растението.
Свободни радикали - молекули увреждащи тъканите; страничен продукт на метаболизма и влиянието на околната среда.
Свързана линолова киселина - мастна киселина с естествен произход.
Сулфорафан - антиканцерогенно съединение.
Терпени - участват в производството на антиканцерогенни ензими.
Токотриенол - антиоксидант състава на витамин Е.
Фенетил изотиоцианат - антиканцерогенно съединение в зеленчуците.
Ферулова киселина - антиоксидант; предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи.
Фитинова киселина - основна форма за съхранение на фосфора в много растителни тъкани, особено семена.
Фитовещество - растително съединение с полезни за здравето свойства.
Фитоестроген - растителни съединения с подобен на естрогена ефект, но с по-слабо действие.
Флавоноиди - общо название на редица биоактивни съединения с противовъзпалително действие.
Хесперидин - бяло или безцветно кристално съединение в състава на цитрусовите плодове.
Хомоцистеин - аминокиселина използвана от организма при клетъчния метаболизъм и производството на протеини; при високи нива в кръвта - рисков фактор за редица болести.
Цинарин - прочистващо вещество; подпомага функциите на черния дроб.
Ябълчена киселина - органична киселина с тръпчив вкус; среща се в ябълките.
Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.
Още:
-
12 храни за естествено избелване на зъбите
-
Глутенът в храните: какво трябва да знаем за него
-
От колко плодове и зеленчуци имаме нужда?
-
Какво се крие в етикета на храната?
-
Kак да избираме замразени храни
-
Защо кълновете са така полезни