Патладжанът е един от типичните за лятото зеленчуци. Той съдържа огромно количество полезни вещества, сред които фибри, калий, манган, триптофан, витамин К, магнезий и витамин С. Той е един от силните антиоксиданти в природата.
Този зеленчук е изключително полезен за мозъка и за кръвоносната система, като има доказани свойства за подобряване на състоянието на хипертонията. Много хора обаче се затрудняват да го включат в менюто си, защото не знаят как да го приготвят. Това е съвсем лесно, стига да имате идея за конкретни рецепти с патладжан.
На първо място трябва да знаете, че специфичният горчив вкус може да се премахне, ако нарежете и посолите патладжана, а след това го изцедите и изплакнете. При готвене може би ще ви е необходима повече мазнина, защото той има свойството да поглъща големи количества от нея. Той е част от националната кухня на много страни, затова днес ви предлагаме конкретни идеи за салати и предястия с патладжан, с които да изненадате гостите или семейството си:
Още вкусни идеи:
- 10 свежи рецепти за вечеря, които ще искате да хапвате постоянно това лято
- 10 лесни и бързи идеи за лятна вечеря
- 10 лесни и бързи идеи за лятна вечеря (II част)
- Внимание! Ето кои храни трябва да хапвате задължително това лято
- Салата от домати и патладжани с тапенада
- Какво да сготвим с патладжан: 11 вкусни есенни рецепти
- Рецептите на Катето Евро: Патладжани с доматен сос
- Патладжани на грил с пиле