Яйцата са вкусна и полезна част от ежедневното ни меню. Важно е обаче да спазваме някои основни правила, за да се предпазим от нежелани реакции. Опасността става по-голяма в летните месеци, когато продуктите по-бързо се развалят.
Едно от най-важните неща е да избягвате яденето на сурови или рохки яйца. Бактерията, наречена Салмонела ентеритидис, може да се съдържа в жълтъците, а в по-редки случаи и в белтъците. Въпрекиче тя се открива в много малък процент от яйцата (1 на 20 000), би било по-разумно да избягвате сурови или недоизпържени (или несварени) яйца. В летния сезон е добре да избягвате и застройките с яйце.
Ако все пак за изпълняването на определени рецепти е необходимо яйцата да не преминават през сериозна термична обработка, то тогава си купувайте пастьоризирани сурови яйца. Тяхната консумация не крие риск, тъй като те са предварително загряти набързо до температури, които унищожават Салмонелата.
Абсолютно задължително е да съхранявате яйцата на студено място, съветват Gotvach.bg. Стайната температура предполага развитието на бактерии, особено в летния сезон. Ако имате тази възможност – уверявайте се, че закупените яйца са съхранявани в подходящи условия. Не се доверявайте на търговци, които не държат продукта на хладилните рафтове.
Прибирайки се вкъщи, яйцата веднага трябва да бъдат поставени в хладилник, и то в най-студената му част. Много хора поставят яйцата на хладилната врата, тъй като там има специални форми за тях. Това не е най-доброто решение, ако искате да се предпазите от негативните ефекти от консумацията им. По-разумно е да ги оставите в картонената им опаковка и да ги сложите там, където смятате, че е най-студено в хладилника.
Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици. Ако използвате само белтък или само жълтък и съхраните останалата част от яйцето, имайте в предвид, че то трябва да се консумира в рамките най-много на 4 дни. Дори твърдо сварените яйца не е добре да престояват дълго време в хладилника. Максималното им съхранение там не бива да надвишава седмица.