Диетолозите по целия свят са единодушни за едно – плодове и зеленчуци трябва да се хапват ежедневно.
За да е здрав човек, е необходимо да яде не по-малко от пет порции на ден.
Как обаче да стане това, за да не се превърне всеки морков или ябълка в необходимо лекарство, а да остане приятно и желано?
Няколко лесни начина как да въведете ежедневна консумация на плодове и зеленчуци в менюто си.
Колко ни е нужно, за да сме здрави?
И така, всевъзможните плодове и зеленчуци са налични и пред вас стои въпрос – една порция: колко е това?
За порция е прието да се смята количеството зеленчуци или плодове, които се поместват в дланта ви.
Порция плодове – това е една средна по големина ябълка, банан, портокал, праскова, три кайсии.
Порцията зеленчуци може да включва един среден по големина морков или средна по големина чушка, домат.
Ако смятате в грамове, то вашия порцион трябва да се състои от около 400 г зеленчуци и 300 г плодове на ден. Но ако ви се иска да ядете повече, то това може само да се приветства.
Не говорим обаче за картофите.
С какво може да разнообразите тези пет порции?
В тях може да бъдат включени практически всички плодове и зеленчуци. Сигурният плюс е това, че не е необходимо коренно да променяте начина на хранене. Защото вероятно няколко порции вече присъстват в дневния ви хранителен режим – в супите, сандвичите, салатите.
Изкуствените витаминни добавки и минерали също не се считат за порция, тъй като по хранителна ценност не са сравними със свежите продукти.
И още един акцент – обръщайте внимание на цвета на плодовете и зеленчуците – колкото по-ярки са, толкова по-голямо съдържание на витамини притежават.
Вижте още:
Новата мания при диетите: Какво е Golo и как се спазва този режим?
Ядеш любимите си неща и отслабваш - чудото на 90-дневната диета
Лунната диета: как да се пречистим и да загубим до 3 килограма на месец