Алкохолът през лятото трябва да се консумира в умерени количества, но половин литър бира през горещините действа много благодатно за здравето на организма.
Бирата укрепва костите, поради високото си съдържание на силиций. Нормата от половин литър дневно намалява риска от сърдечни проблеми с почти 1/3, вдигайки нивото на добрия холестерол (HDL), който предпазва от стесняване на артериите.
Освен това бирата е особено полезна за здравето на бъбреците и понижава вероятността от образуване на камъни в тях.
Същевременно тя засилва функциите на мозъка, а също така в състава ѝ влизат витамини В6, В12 и фолиева киселина.
Когато ядете месо, е добре предварително да го мариновате в бира, защото португалско изследване показва, че това редуцира канцерогенните вещества в месните продукти с до 70%.
Пенливата напитка понижава още кръвното налягане, както и риска от развитие на диабет.