Където и да се намираме, независимо от медията, която ползваме, темата за здравословното хранене винаги е на дневен ред и дано да остане там още дълги, дълги години в името на по-качествения и траен живот.
Ето че пролетта лека, полека ще покаже добрите си страни, когато снегът окончателно се стопи от пейзажа, а точно в този транзитен период диетолозите препоръчват да увеличим приема на свястна храна с помощта на повечко варени или приготвени на пара зеленчуци, тъй като по правило те се водят за по-полезни от суровите.
Така например, ако морковите се сварят, здравеносните каротини в тях се увеличават с около 14%, но сготвите ли ги във фритюрник или фурна, ценните вещества намаляват и дори стават по-малко в сравнение със суровия зеленчук.
Същите принципи важат и за броколито, тиквичките и доматите.
Именно в доматите се съдържа ликопенът, силен антиоксидант, повишаващ качеството на спермата и възпрепятстващ развитието на рак на простатата, а при жените - той ги предпазва от туморни образувания в гърдата и матката.
Екип от испански учени коментирал тези закономерности, обяснявайки, че при зеленчуците, приготвени с варене, нараства общата антиоксидантна активност, т.е. те стават по-ефикасни за организма, защото обезвреждат свободните радикали с по-голяма сила, което пък ни защитава от развитието на злокачествени заболявания.