По традиция се смята, че всички мазни храни са вредни, особено за добрия и фин вид на дамския силует. Има обаче няколко вида мазнини, които са изключително полезни и могат да бъдат включвани (в умерени количества, разбира се) в диетите.
Това са храни, богати на мононенаситени мазнини, които понижават нивата на лошия холестерол и повишават добрия.
Нека ви представим и въпросните храни.
На първо място авокадо. То вече е достатъчно разпространено и познато у нас, за да не звучи екзотично. Авокадото съдържа вече споменатите мононенаситени мазнини, които помагат за подобряването на паметта и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Освен това изобилства от антиоксиданти.
Препоръчителният дневен пример е половин или едно не много голямо авокадо. Как да изберете кое авокадо е узряло, можете да научите ТУК, а как да си го приготвите ТУК и ТУК!
Сьомгата се нарежда също сред изключително полезните храни. Тя се води „мазна“ и много вкусна риба. Доказано е, че редовната консумация на сьомга действа превантивно към Алцхаймер, освен това тази риба изобилства от омега-3 и протеин.
Веднъж или два пъти седмично, ако успявате да консумирате сьомга, значи може да сте по-спокойни, че се грижите за здравето си и приемате правилния тип мазнини.
Кокосовото масло е невероятно полезно за какво ли не – както да се приема вътрешно, така и да се прилага външно. Миранда Кър неведнъж е споделяла, че именно това е тайната за добрата ѝ фигура, като просто прибавяла кокосово масло към салата си или дори хапвала лъжица-две от него, вместо шоколад или някакви други десертни изкушения.
Важно е обаче това да е натурално, студено пресовано кокосово масло и да не прекалявате с количествата, защото както сме казвали и преди – всяко нещо, с което се прекали, вреди.
Орехите са друг чудесен източник на омега-3 мастни киселини, като в допълнение на това, те понижават лошия холестерол, чуден източник са на протеин, фибри, витамин Е, магнезий, цинк, калий, селен и рибофлавин.
На последно място, но не и по важност, попада зехтинът. Много се говори и пише за невероятните свойства на екстра върджин зехтина и това никак не е напразно.
Само трябва да имате предвид, че екстра върджин не трябва да минава през термична обработка. За сметка на това е идеален за овкусяване на салати, например, както и за прилагане в козметиката.
Прочетете още:
Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска