Учени от университета "Уилям Патерсън" в Ню Джърси създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества, съобщава в. "Дейли мейл". Те изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 хранителни вещества, които се смятат за особено важни за здравето.
Храните били подредени според съдържанието в тях на калий, фибри, протеини, калций, желязо, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин B9 (фолиева киселина), цинк и витамини А, В6, В12, С, D, Е и К.
Кресонът е поставен на първо място със 100 точки, следват китайското зеле с 91,99 и цвеклото с 89,27. Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са също спанакът, марулята, магданозът, червената чушка, броколито, тиквата, брюкселското зеле, доматите, лимонът и грейпфрутът.
Много от плодовете и зеленчуците като портокалите например, за които се смяташе, че са здравословни, съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.
Също така кресонът съдържа особено високи нива на витамин К, важен за здравината на костите, и витамин А, полезен за здравето на очите.