Все по-често от хипертония страдат хора на 20-30 години, а вече и немалък брой тийнейджъри. Кардиолозите наричат болестта "бомба със закъснител", а усилията на много медици и изследователи по света са насочени към откриване на различни начини за борба с нея, пише здраве.bg.
Норвежките учени са установили, че морските продукти и на първо място скаридите са мощно оръжие в справянето с това заболяване. В т.нар. морски дарове и особено в главите на скаридите се съдържа фосфор, йод, желязо и калций, които повишават имунитета на организма, а в тяхната обвивка е открито голямо количество от веществото хитин, предотвратяващо запушването на кръвоносните съдове.
Скаридите съдържат и протеини, които са способни да намалят артериалното налягане, заявяват специалистите от Осло, цитирани от "Би Би Си" ("BBC").
В лечението на хипертонията допринасят още плодовете и зеленчуците, най-вече патладжанът, който е богат на калий, както и грейпфрутът, съдържащ запаси от калий и целулоза. И мангото изобилства от калий, каротин (витамин А) и целулоза.
Не трябва да се забравя и основният източник на калций – млякото, което също предпазва организма от инсулт и остеопороза.
За профилактика на хипертонията експертите препоръчват да се консумира по-често грах, печени или варени картофи и сливи.