Когато калорийният дефицит не работи: 7 причини за това

диета
Снимка: iStock

Фактите изглеждат твърде прости - ако приемаме по-малко калории, а изразходваме повече, ще отслабнем! И наистина: в повечето случаи се случва именно това, но не винаги. 

Нека разгледаме причините, които могат да стопират процеса на горене на мазнини в калориен дефицит. 

Не броите калориите правилно

Когато хората решат да отслабват, често ползват приложения, с които да следят приема на калории. Те са чудесен помощник, но само ако въвеждаме правилно консумираната храна. А това е трудно, ако не приготвяме храната си сама и се храним в заведение например. Нещо повече - хората често смятат на око количествата. Друг чест проблем е, че тези приложения използват данни, въвеждани от потребителите, което също е предпоставка за грешки.

Лош сън

Хроничното недоспиване е твърде чест проблем на нашето време, а последиците, свързани с липсата на сън, са твърде много. Една от тях със сигурност е връзката с наднорменото тегло. Научно доказано е, че когато човек страда от недостатъчно сън, той приема до 20% повече калории от нормалното. 

Нещо повече - непълноценният сън води със себе си и висок кортизол, който пък е естествена спирачка на отслабването. Именно това имат предвид експертите, когато казват, че липсата на сън пречи на метаболизма. 

Приемате твърде много преработени въглехидрати

Важна част от диетата са не просто въглехидратите, а техният тип. Известен факт е, че при приема на равен брой калории могат да се качат килограми, но могат и да се свалят. Причината за това е т. нар. гликемичен индекс - скоростта, с която кръвната ни захар се покачва след консумацията на различните храни. 

Именно затова диетолозите най-често съветват зеленчуците с повече фибри, бобовите растения, пълнозърнестите култури и киселите плодове да бъдат основен източник на въглехидрати в диетата ни.

5 храни, които не повишават кръвната ви захар

Имате здравословен проблем

Хормоналните проблеми са най-честата причина калорийният дефицит да не работи. При жените най-често това са инсулиновата резистентност, синдромът на поликистозните яйчници, сънна апнея, различни болести на щитовиднта жлеза. 

Ако невъзможното отслабване е съпроводено с косопад, чупливи нокти, безсъние, акне, проблеми с менструацията, е редно да се обърнете към личния лекар или ендокринолог, който да назначи адекватни изследвания. 

Тренирате твърде много 

Твърде интензивните тренировки са също толкова проблемни, колкото и липсата на физическа активност. В последно време експертите по темата препоръчват все повече вдигането на тежести като ефективен метод за изгаряне на мазнини вместо популярните кардио занимания. Причината за това е, че поддържането на висок пулс води със себе си завишени стресови хормони, които "вкарват" тялото в режим на оцеляване. А тогава последното нещо, от което тялото би се лишило, са килограмите, били те и излишни.

Отслабвате, но просто не го осъзнавате

Понякога кантарът не е добър приятел в процеса на отслабване. Той отразява общо тегло. Ако покачите мускулната си маса и същевременно намалите мазнините, то това няма да бъде отразено адекватно на кантара. Затова по-добре мерете обиколки с шивашки метър. 

Храните се твърде често

"По често и по малко" беше популярна фраза до скоро, но тя трябва да остане в миналото и науката има солидна обосновка за това. Когато се храним, дори и със здравословни храни, инсулинът се покачва. А високият инсулин не позволява на мазнините да се топят. Затова и в последно време са популярни т. нар. фастове - интервалното гладуване. Дори и да не успявате да издържите дълго време без храна, пробвайте да ги ограничите до три на ден. А ако огладнявате между храненията, увеличете приема на вода, чай и кафе, като на следващото хранене хапнете повече протеин. Именно той ще ви държи сити. 

Прочетете още:

Когато калорийният дефицит не работи: 7 причини за това

Полезно

Здравословно

Когато калорийният дефицит не работи: 7 причини за това

Фактите изглеждат твърде прости - ако приемаме по-малко калории, а изразходваме повече, ще отслаб...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти