По пътя на търсене на здравословните храни и оптималните порции, стигаме до друг важен фактор за диетичното хранене. От особено значение са часовете, в които сядаме на масата сутрин, обед и вечер.
Група диетолози провели проучване сред 1000 участници, след което направили следните изводи. Най-подходящото време за закуска е след 7 ч. сутрин или по-точно 7:11 ч. За фиксиране на обяда учените са установили, че най-подходящият час е около 12:30 и по-точно 12:38 ч. Вечерята пък е добре да се приема между 18:00 и 18:30 ч., като най-добре е това да се случва в 18:14 ч. Хората, които държат на здравето си, трябва да вечерят не по-късно от 19:00 ч.
Проучването било проведено сред доброволци, които се придържали към диетичен модел на хранене. Участниците били попитани кое, според личните им наблюдения, е най-доброто време за хранене, така че да губят тегло. 84% от тях споделили, че придържането към един модел на хранене с фиксирани часове е от решаващо значение за успешната загуба на тегло.
На въпроса, кое е най-важното хранене за деня, 76% уточнили, че това е закуската и че пълноценното хапване сутрин им е помогнало за стопяването на килограми.
Също толкова от запитаните посочили, че лекият обяд, състоящ се от салата и печено нетлъсто месо, е бил в основата на тяхното отслабване. По-голямата част от двете групи били на мнение, че ранната вечеря е много важна. Това те обяснили с по-слабата физическа активност вечер и реалната опасност от поемане на допълнителни калории, които лесно се превръщат в мазнини.
Три четвърти от доброволците направили извод, че от особено значение за балансираното хранене, водещо до редуциране на теглото, е да не се надвишава приемът на калории за обяд и вечеря, т.е. да има равен прием на калории през целия ден. 60% от участниците уточнили, че е много важно да не се пропуска нито едно хранене през деня, защото "спестяването" дори на едно от основните хранения прави загубата на тегло по-трудна задача.