Биволското кисело мляко е изключително ценен продукт, който има висока хранителна стойност и полезни качества. Поради тази причина много хора предпочитат неговата консумация пред кравето. В продължение на векове биволското мляко е служило за храна на редица хора в различните краища по света.
В наши дни кравето мляко е безспорен лидер сред млечните продукти, но биволското има редица предимства, поради които си заслужава да присъства в менюто ни.
Смята се, че биволското мляко е изключителен биологичен продукт с много високо съдържание на протеини и млечна мазнина. Именно в биволското мляко е най-благоприятно съотношението между наситени и ненаситени мастни киселини. В сравнение с яйцата, които се дават като чудесен пример за аминокиселинна скала, биволското мляко се намира на много по-високо ниво в нея – цели 85%.
В нашата страна биволовъдството се развива още от незапомнени времена – според някои от 7 век. Биволите са много устойчиви към заболявания, спрямо които останалите млекодайни животни са възприемчиви. Няма регистриран случай на болен бивол от болестта "луда крава". Едно от най-големите предимства на биволското мляко пред останалите е, че притежава висока устойчивост на радиационни влияния.
Състав
В мазнината на биволското мляко преобладава количеството на наситените мастни киселини – 72,25 mol%, докато ненаситените са около 27 mol%. Това мляко превъзхожда редица храни не само от растителен, но и от животински произход, защото има уникален състав, ценни хранителни и лечебни качества.
За разлика от козето и кравето мляко, биволското се радва на много по-високо съдържание на едни от най-важните хранителни съставки – сухо вещество около 40%, 110% млечна мазнина, 25% общ белтък, 38% от протеина казеин, голямо количество минерални вещества и млечна захар.
Биволското мляко е по-бяло и гъсто от кравето, съдържа по-малко вода и е два пъти по-маслено. Протеинът в биволското мляко притежава сравнително висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. В биволското мляко няма каротин (затова е по-бяло), но количеството на витамин А в него се равнява с това в кравето мляко. Също така е много богато на витамин С, Е и D.
Избор и съхранение
В по-големите вериги магазини можете да откриете кисело биволско мляко. Прясното биволско мляко се намира сравнително трудно, но ако ви попадне го съхранявайте подобно на другите млека. Киселото пък се продава в кофички. Задължително проверявайте млякото за етикет и срок на годност. Ако наведнъж не можете да употребите кофичката, затворете я добре и я съхранявайте в хладилник.
Приложение в кулинарията
Биволското мляко може да се използва както за директна консумация, така и преработено под формата на най-различни продукти. То се прилага и за направата на кисело мляко и сирене или се комбинира с други млека. Едно от най-популярните приложения на биволското мляко е за производството на любимата на мнозина моцарела. В наши дни има много вариации на моцарелата и най-често те се приготвят от краве мляко, но оригиналната моцарела е биволска. Цеденото биволско мляко също има несравними вкусови качества, ако го добавим в рецепта за десерти или го гарнираме с мед, орехи или сладко.
Здравни ползи
Чистото биволско мляко повишава апетита и подобрява обмяната на веществата в организма. Благодарение на млечнокиселите бактерии в него и натрупаните в тях количества метаболити, консумацията му води до понижаване на лошия холестерол.
Биволските млечни продукти потискат гнилостните микроорганизми, което е предпоставка за добро състояние на стомаха и червата. Биволското мляко предпазва от анемия и подобрява защитните сили на организма.