Ако искате да блеснете на следващото събиране, можете спокойно и самоуверено да заявите на всеослушание, че кашуто, което всички ядат в момента, всъщност не е ядка, а плод.
И не плод по начина, по който краставицата е плодът на растението, а истински плод, подобен на ябълката.
Припомни ни го нашия любим пътеписец Ларс Уитбърг.
„Разхождахме се в гъста дъждовна гора. Моят водач Робинсън ме спря и посочи едри и сочни плодове над главите ни.
Виж, кашу, каза той, а аз просто не повярвах на очите си.
Ние ядем малката ядка на върха на плода. Но абсолютно ядлив е и плодът отдолу. На вкус е подобен на ябълка.
"Без обработка, продължи Робинсън, ядката е невъзможно да се яде. Толкова е кисела, че се появяват мехури по езика“.
Обработката му е много сложна, затова и кашуто е толкова скъпо.
Първо се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка.
Плодът от своя страна е сочен, но се разваля бързо затова е познат само в страните, в които вирее кашуто – Индия, Бразилия, Танзания, Кения.
Още от Ларс
И още за кашуто
Как да си направим мляко от кашу