Картофите: колкото вкусни, толкова и опасни!

Картофите: колкото вкусни, толкова и опасни!
Снимка: Thinkstock

Хората, които хапват повече картофи, излагат здравето си на опасност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от ново американско проучване.

Консумацията на картофи четири или повече пъти седмично е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане.

Ако не се лекува, високото кръвно налягане крие опасност от инсулт, сърдечна недостатъчност, болести на бъбреците, инсулт и деменция.

Авторите на настоящото проучване от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън, САЩ, са установили, че за хората, които консумират варени, печени, пържени картофи или картофено пюре четири или повече пъти в седмицата, опасността от високо кръвно налягане е по-голяма.

За целите на проучването специалистите са анализирали резултатите от три изследвания, обхванали над 150 000 жени и над 36 000 мъже, които в началото им не са страдали от високо кръвно налягане.

Изследователите са установили, че за хората, които консумират повече картофи, рискът е с 11 процента по-висок, ако продуктът е печен, варен или приготвен на пюре, и със 17 процента по-висок, ако е пържен, отколкото за индивидите, които хапват по-малко от една порция месечно.

Изследването, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", показва също, че замяната на една порция картофи със зеленчуци, които не съдържат скорбяла, е свързана с понижение на този риск.

Припомнете си още:

Печени картофки с бира в плик

Алкалоиди в зеленчуците

Кои са подходящите подправки за картофи

Защо пресните картофи са по-полезни от старите + 7 рецепти

Пет рецепти с картофи

Препечените филийки могат да бъдат опасни за здравето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти